Vrste ležišč za super udobno spanje

Na trgu je izbira ležišč zares široka. Ko gledamo ponudbo, opazimo, da so na trgu različni tipi ležišč, prav tako pa so zares široki tudi cenovni razponi. Tako lahko za vzmetnico plačamo le 50€, lahko pa za njo odštejemo tudi nekaj tisočakov. Glede na to, da nakup ležišča ni ravno pogosto opravilo in s tem večina izmed nas nima izkušenj, hitro postanemo zmedeni. Zaradi tega nas lahko prodajalci v trgovinah hitro zavedejo in nas usmerijo k nakupu vzmetnice, ki ni nujno najboljša izbira za nas.

Za lažjo izbiro sem se zato odločil pripraviti krajši vodič po nakupu ležišča. Najprej je potrebno razčistiti, kakšne vrste vzmetnic so na trgu sploh na voljo. V grobem ležišča delimo v tri kategorije. V prvi kategoriji so ležišča, katerih jedro je izdelano iz različnih vrst pene. Običajno je osnova hladno valjana pena, katera se nato obogati s plastmi drugih vrst pene, kot je na primer lateks ali spominska pena. Nekateri proizvajalci penastih ležišč so zaradi tega, ker so ležišča iz pene prišla na slab glas, začeli izdelovati izdelke, katerih jedro je sestavljeno iz nekakšnih imitacij vzmeti, izdelanih iz pene. Posteljni vložki z jedrom iz pene seveda imajo določene prednosti. Prva je vsekakor nekoliko nižja pena, saj je izdelava takšnih ležišč cenejša, prav tako pa so stroški materiala nižji kot pri ležiščih z vzmetenim jedrom. Poleg tega so ležišča iz pene lažja, kar omogoča lažje obračanje in menjavo posteljnine. Slabost ležišč iz pene je njihova nezračnost, kar pogosto vodi do zastajanja vlage v notranjosti ležišča in s tem nastajanje plesni in razvoj mikroorganizomov, škodljivih za zdravje. Ker pena po vplivom telesne toplote in vlage relativno hitro izgubi svoje prvotne lastnosti, so penasta ležišča nagnjena k deformacijam in imajo krajšo življensko dobo od ostalih vrst ležišč.

Drugo skupino ležišč sestavljajo vzmetnice s klasičnimi vzmetmi. To vrsto vzmeti imenujemo tudi bonell vzmeti. Za njih je značilno, da so posamezne vzmeti med seboj povezane z žico. To pomeni, da posamezna vzmet ne deluje samostojno, ampak skupaj s sosednjimi vzmetmi. Prednost takšnih ležišč je zračnost, ugodna cena in dolga življenska doba, slabost pa je manjše udobje in slabša točkovna podpora telesu, kar lahko vodi do bolečin v hrbtenici.

Tretja skupina ležišč so vzmetnice z žepkastim vzmetenjem. Jedro takšnih ležišč je sestavljeno iz množice vzmeti, ki so vsaka posebej vstavljene v tekstilni žepek. Žepki so nato zlepljeni skupaj. Takšna sestava omogoča neodvisno delovanje vzmeti in  s tem popolno prilagoditev telesni obliki. Večina strokovnjakov za spanje priporoča takšne vzmetnice, saj omogočajo pri spanju naravno obliko hrbtenice. Vzmetnice z žepkastimi vzmetmi imajo običajno za dodatno udobje dodano vsaj eno plast hladno valjane pene, boljše izvedbe pa imamo še dodatne plasti lateksa ali spominske pene.

Pri izbiri vzmetnice je pametno izbrati takšno, pri kateri je prevleko mogoče odstraniti iz ležišča in jo oprati v pralnem stroju. Prav tako moramo paziti, da ima prevleka antibakterijsko zaščito. Pri nakupu je smiselno izbrati ležišče vsaj srednjega cenovnega razreda (nad 300€ za dimenzijo 90×200 cm), saj so takšna ležišča običajno izdelana iz boljših materialov, nudijo garancijo in imajo daljšo življensko dobo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s